Sosyal Medya

Güncel

Türk firmaların, Afrika’da üstlendiği bin 80’e yakın projenin toplam değeri de 55 milyar dolar

Bu yılın sonuna kadar Afrika’da 15 büyükelçilik daha açarak kıtadaki 54 ülkenin tamamında büyükelçilik hizmeti vermeyi hedefleyen Türkiye, insani kalkınma, karşılıklı kazanç esaslı ticaret ve kalıcı yatırımlar ile Afrika açılımına hız verdi. Türk firmaların, Afrika’da üstlendiği bin 80’e yakın projenin toplam değeri de 55 milyar dolara ulaştı.



Türkiye- Afrika ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. Türkiye'nin Afrika açılımı ile insani kalkınma, karşılıklı kazanç esaslı ticaret, kalıcı yatırımlar öne çıkıyor. Bu yılın sonuna kadar 15 büyükelçilik daha açarak Afrika'da bulunan 54 devletin tamamında büyükelçilik hizmeti vermeyi hedefleyen Türkiye'nin, Afrika'da üstlendiği bin 80'e yakın projenin toplam değeri de 55 milyar dolar ulaştı.

 

TÄ°CARET HACMÄ° GENÄ°ÅžLÄ°YOR

Türkiye'nin Afrika ile diplomatik iliÅŸkileri 2005'te ivme kazandı. 2005'i “Afrika yılı” ilan eden Türkiye, kıtadaki yatırımları, proje ve insani yardımları hızlandırdı. Afrika BirliÄŸi 2005'te Türkiye'ye “Gözlemci Ãœlke” statüsü verdi. Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısı 12'den 39'a yükseldi. Bu 39 ülkenin 26'sında ticaret müşavirliÄŸi yer alıyor. Türkiye'nin gösterdiÄŸi kararlılık Afrika devletlerinde karşılık buldu. 2008'de Türkiye'de 10 Afrika ülkesinin büyükelçiliÄŸi bulunurken geçen yıl bu sayı 32'ye çıktı. Türkiye, yakın dönemde Afrika'nın tamamında büyükelçilik açmayı planlıyor.

 

 

Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki toplam ticaret hacmi 2003 yılında 5,47 milyar dolar iken, 2015'te üç katlık bir artışla bu rakam 17,5 milyar doları aştı. Aynı dönemde, ihracat 2,13 milyar dolardan 12,4 milyar dolara yükseldi. İthalat hacmi ise 3,34 milyar dolardan 5,1 milyar dolara çıktı. Türkiye ve Afrika kıtası arasındaki ticaret hacmi 2016 itibariyle yıllık 20 milyar doları geçti. Türkiye'nin Afrika'da üstlendiği bin 80'e yakın projenin toplam değeri 55 milyar dolar. Türk iş adamlarının söz konusu kıtadaki yatırımları arasında enerji, inşaat, altyapı, kanalizasyon, su arıtma, kakao ticareti ve tarım sektörlerinde ön plana çıktı. Öte yandan THY'nin de Afrika'ya uçuş noktası 4'ten 50'ye çıktı.

 

Yürütülen kültürel ve insani diplomasi

 

Türkiye, Afrika ülkeleri ile kültürel ve insani iliÅŸkileri de geliÅŸtirmeye büyük önem veriyor. 2016 itibariyle TÄ°KA'nın Afrika'da 15 program koordinasyon ofisi yer alıyor. Bu ofisler, eÄŸitim, saÄŸlık, restorasyon, tarımsal kalknınma, maliye, turizm ve sanayi alanındaki faaliyetleri koordine ediyor. Türkiye'nin 20'ye yakın Afrika ülkesi ile saÄŸlık alanında ikili iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması bulunuyor. Yunus Emre Enstitüsü, Türk dili, tarihi, sanatını tanıtma amacıyla Afrika'nın farklı ülkelerinde faaliyetler yürütüyor. 2013'te milli gelir temelinde dünyanın en cömert” donör ülkesi olan Türk Kızılay, AFAD, TÄ°KA aracılığıyla Afrika'nın farklı ülkelerde insani yardım faaliyerlerine devam ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.